Live blog: Референдумът във Великобритания #Брекзит

flag

ИЕП ще следи последните развития преди и по време на референдума във Великобритания този четвъртък и ще предостави първи анализи и коментари на резултатите.

24 юни

15:45: Благодарим Ви, че следвахте развитията по британския референдум за членството на страната в ЕС с Института за европейска политика! Очаквайте допълнителни анализи по темата и нейното отражение върху България в следващите дни и месеци.

Междувременно, припомняме, че според анализа на ИЕП, ефектите на “Брекзит” за България ще дойдат по два основни канала. От една страна, излизанеto на Великобритания ще има директни ефекти, сред които засилването на евроскептицизма в Европа, затрудняване на двустранните икономически отношения и значително ограничаване на свободата на движение и работа в бъдеще. От друга страна, “Брекзит” би се отразил дълбоко и на самия ЕС, създавайки условия за Европа на две скорости, променяйки баланса на силите в ключови области като икономика и външна политика и принуждавайки ЕС да се “рекалибрира” институционално – промени, които вещаят основно негативи за България.

15:39: Едн объркваща тенденция от референдума е, че областите, които зависят повече от износ към ЕС, имат по-голяма вероятност да гласуват за излизане от ЕС, според Financial Times:

15:30: Продължава хаосът на финансовите пазари – докато акциите на британските банки се стабилизираха, акциите на банките в еврозоната продължават да падат, достигайки нивата си от август 2012 г. – точно в разгара на кризата в еврозоната тогава. Сериозни финансови проблеми се очертават в Испания, където акциите на банките паднаха с над 20%, а техният водекс борсов индекс отбелязва най-големият спад в историята си с над 12%; италианските акции и борси са също сериозно засегнати.

15:21: Брюкселския тинк-танк “Брюгел” има добър анализ на следващите стъпки по пътя към “Брекзит”:

15:07: По думите на Камерън, “няма да има незабавни промени във статута на европейските граждани във Великобритания”. Вероятните промени ще се случат след поне двугодишни преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

13:14: Вижте и официланата реакция от президента на Европейската комисия Юнкер, президента на Европейския съвет Туск, президента на Европейския парламент и временния президент на Съвета на ЕС Руте, които очакват Великобритания да задейства най-скоро процедурата за излизане и въпреки, че се надяват Обединеното (за момента) кралство да остане близък партньор, отбелязват, че преговорите ще трябва да намерят баланс между права и задължения.

12:41: Освен разделението между Лондон, Шотландия и Северна Ирландия (Remain) и останалата част от страната, има ясно разделение сред възрастовите групи. Показателно е, че в крайна сметка се наложи мнението на най-възрастните за излизане, въпреки огромната подкрепа за оставане сред най младите (18-25 години) – а именно последните са тези, които ще понесат в най-голяма степан последиците от това.

12:20: След драматичните спадове сутринта и след изказванията на Камерън и ръководителят на британската централна банка Марк Карни, пазарите възстановят част от загубите, като паунда дори леко се покачи от 1.36$ до 1.38$, а банковите акции са надолу с 15-17% (спрямо 30% в началните часове). FTSE 100 също ограничава загубите до 4.5%, спрямо над 7.6% сутринта.

12:07: Във Франция се появяват призиви от водещи политици за предоговаряне на споразумението от Туке, което позволява на Великобритания да извършва гранични проверки на френска територия – и което задържа мигрантите в Кале.

12:02: След обяваването на оставката на Камерън веднага започнаха спекулации за следващия лидер на Консерваторите. В момента пазарите оценяват шансовете на бившия кмет на Лондон Борис Джонсън на 50%, на правосъдния министър Майкъл Гоув на 30% и на вътрешния министър Тереза Мей на 20%.

11:56: Кандидадът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп днес пристига в Шотландия, за да открие нов голф курорт. Неговият коментар за Брекзит е, че “те си възвърнаха страната…хората по света са ядосани”

11:42: Един от основните въпроси, който Брекзит повдига, е как ще проработи сравнителното новата правна рамка за напускане на ЕС – т.нар. член 50. Камерън даде индикации, че няма да подаде формална молба за напускане под този член, а ще остави това за следващия лидер на Консервативната партия. Това е проблем за Великобритания, тъй като процедурата по чл. 50 отнема максимум 2 години – период, вероятно твърде кратък за предоговаряне на търговските отношения с ЕС; от друга страна, доста от лидерите в ЕС имат желание за “бърз развод”, който да ограничи евроскептичната зараза в собствените им страни.

10:09: Вече се появяват първите знаци, че #Брекзит вещае тежки дни за бъдещето на Обединеното кралство. Водещи политици и в Шотландия, и в Северна Ирландия пряко обявиха, че резултатите от референдума налагат нови допитвания за оставане или напускане на Обединеното кралство и запазване на членството в ЕС.

Как би се отразило подобно развитие на останалата част от Европа – на места като Каталония, Страната на баските, Валония и други – предстои да разберем.

6:54: Ясно географско разделение, с Шотландия и Лондон гласуващи за оставане (в синьо), а по-голямата част от страната – за излизане от ЕС (в зелено).

6:42: BBC и SkyNews обявиха официално, че Leave печели референдума във Великобритания за напускане на ЕС.

6:29: В същото време в пазарите настъпва частичен хаос, като паундът е надолу с над 10%, падайки под нивата от финансовата криза, а акциите на британски банки също падат съществено.

6:24: Резултатите в момента изглеждат изключително негативно за оставане на Великобритания в ЕС. Вторият най-голям град, Бирмингам, гласува за напускане, а на пазарите вероятността за оставане е под 8%, при положение, че беше към 90% края на нощта вчера.

5:33:  Резултатът към момента е 6,450,417 на 6,132,569 в полза на Брекзит. Дали гласовете от Лондон ще наклонят везните в обратната посока?

5:10: 4,227,231- Бремейн срещу 4,241,051 за Брекзит. Разликата между двата лагера е твърде малка. Очаквано привържениците на оставането в ЕС спечелиха в Глазгоу, Ливърпул и редица райони на Лондон, но Брекзит има неочаквано силен превес в Северна Англия.

4:21: Началният превес на Брекзит пред Бремейн доведе до стремителен пад на лирата. Британската валута поевтиня с 4% спрямо американския долар.

4:05: При преброени малко над 2.2 млн. гласа – привържениците на Брекзит водят с 53%. (1,184,525 гласа) срещу 47% (1,051,904 гласа). Очакванията са, че активността е сравнително ниска в Лондон, където преобладават поддръжниците на членството в ЕС.  В Шотладия, другата крепост на “Бримейн”,  7о% са пуснали бюлетина в урните – при обща активност от 70.23% за цялото Обединено кралство.

Между 5:00 и 6:00 ч. българско време ще станат ясни резултатите за Лондон. Глазгоу, Ливърпул и Манчестър се очакват да обявят вота си около 7:00 ч.  Той ще предреши крайния изход от референдума.

1:27:  Още от YouGov

–8% са решили как да гласуват днес
–19% са очаквали да спечели Брекзит
–75% от британците между 18 и 42% са за оставане.

1:23: Вотът разпределен според поддръжниците на основните политически партии – по данни на YouGov.

Консерватори – 43 Remain, 57 Leave
Лейбъристи – 69 Remain, 31 Leave
Либерал-демократи – 73 Remain, 27 Leave
Партия на независимостта (УКИП) – 7 Remain, 93 Leave

 

1:07: IPSOS Mori:  За оставане в ЕС – 54%, Брекзит – 46%.

0:51: YouGov дава резултат от  52% за оставане в ЕС.

YouGov

0:30: Найджъл  Фарадж, лидер на УКИП, признава, че вероятно референдумът е подкрепил оставането в ЕС.

23 юни

23:29: Изследователите от London School of Economics следят резултатите от референдума с кръгла маса, която се излъчва на живо.

22:31: Погледите в Европа са вперени във Великобритания, но идват положителни новини от Колумбия, където бунтовниците от ФАРК и правителството днес подписаха примирие, с което се надяват да сложат край на 50-годишния конфликт в страната.

22:21: Докато очакваме резултатите, да припомним, че в случай на оставане на Великобритания в ЕС, Ryanair обещаха “най-голямата си разпродажба на билети до момента” в петък.

22:02: Въпреки липсата на официален екзит пол, има индикации за неочаквано висока избирателна активност от около 80%, особено в Шотландия и Лондон. Очакванията преди референдума бяха, че висока активност би била от полза за оставане на ЕС, тъй като те се смятаха преди днес за по-малко мотивирани да гласуват.

21:21: Днешният ден на британската стокова борса (и индекса FTSE100) започна с възход на акциите до ранния следобед, когато последва връщане до нивата от началото на деня, но в крайна сметка затвори с 1.2% покачване за деня.

21:07:  Блогът на London School of Economics  EUROPP публикува и резултати от проучвания относно начина, по който избирателите формират мнение и взимат решение за референдума.  Статия на Лора Крам и Клеър Люелин устанвява, че в Туитър привържениците на оставането в ЕС са взели превес едва в самия край на кампанията за референдума.  Това подсказва за наличието на прикрита или “неохотна” група, поддържаща “Броставането”.  Блогът цитира и проучване на 3000 британски избиратели, проведено от Сара Хоболт, Томас Лийпър и Джеймс Тили, което заключава, че гласоподавателите формират решенията си под влияние не на политици и експерти, а на други гласоподаватели, които припознават като “хора като нас”.

 

europp

19:59:  Известният британски изследовател на общественото мнение Питър Келнър (бивш президент на агенцията YouGov) предвижда резултат от 52% в полза на оставане в ЕС.

18:10: Според данните на Мария Спирова (виж 12:42 и 13:31), от запитаните 197 българи живеещи във Великобритания мнозинството ще се борят да останат в Обединеното кралство където вече са се установли. Около 15 % се опитват да си уредят нов легален статут, който не зависи от членството на Великобритания в ЕС. Над 10 % се замислят да прекосят Ламанша и да се преселят в други страни от ЕС, а само 7 % планират завръщане в България.

17:46: При предишни референдуми свързани с ЕС противницте на съюза обикновено увеличават своята подкрепа в месеците преди вота, както показва тази графика от Financial Times, въз основа на данни на политолога Едже Атъкджан:

17:07:  Бойко Боев от Българската лондонска асоциация на страниците на Дневник : “За първи път много българи имат право да избират какво да се случи с Великобритания. Никога досега съдбата на родината на Шекспир, Дарвин и Чърчил не е зависела така от българите. Причината е, че за разлика от германци, французи или белгийци, които живеят постоянно във Великобритания, българите кандидатстват за британско гражданство, щом отговорят на условията за това. Не разполагам със статистика, но почти всички мои познати българи във Великобритания, които са живели над 6 години в страната, имат британско гражданство и право да гласуват на референдума.”

 

16:48: Марин Лесенски, Отворено общество:  “Ако днес в България се провеждаше референдум за членството в ЕС, той би бил спечелен от подръжниците на ЕС с мнозинство от 71% от всички изразили мнение по въпроса, а излизане от ЕС биха подкрепили близо 29%. …Сред запитаните 57% биха гласували за членство в ЕС, 23,5% срещу него, а една пета (19,4%) са без мнение. Привържениците на членството в ЕС намаляват с 3,1% в сравнение с предишните две години (2015 г. – 62,1%, а 2014 г. – 62,5%), и значително повече в сравнение с 2013 г., когато за ЕС биха гласували почти 70% от анкетираните.” Връзка към изследването. 

16:27:  Включваме и Никола Пенев, финансист от Лондон и доктор по математика от Станфорд:

“Медиите и властите не провеждат екзит-полове, но големите финансови играчи виждат огромна възможност за печалби на борсите ако предвидят правилно изхода от референдума. Затова и банките, хеджфондовете и много букмейкъри правят свои екзит-полове. Информацията разбира се не разпространяват публично, но част от нея може да се прочете през нивата на фондовата борса, валутните курсове и букмейкърските залози, както и динамиката на тези фактори. Предимно за забавление създадох математически модел, тестван върху резултатите от шотландския референдум за независимост миналата година. Резултатите са разбира се, много условни, но с 90% вероятност можем да предвидим резултат между 57 и 62% за “оставаме” и с 95% вероятност – резултат между 52 и 72 %.”

Данни на агенция Bloomberg от борсите и валутните пазари, които показват, че пазарите очакват Великобритания да остане в ЕС.

15:30: Жули (Австрия) и Кристофоро (Италия), международни наблюдатели в #EUref секция до Лондон Бридж, по телефона до сътрудничката ни Мария Спирова:

“Виждаме редица млади хора, които продължават кампанията по улиците и увещават хората да влязат и да упражнят вота си. В секцията мнозинството от комисията е на възраст, но научаваме, че в почти всяка лондонска секция има и по един член под 30 год.

Активността е относително висока, като в една от местните секции в Южен Лондон още преди 11 сутринта се разписаха 25 % от регистрираните гласоподаватели. Някои от избирателите идват да гласуват, обремени с фланелки с надпис “I am in” (“вътре съм, оставам” – израз, който има нюанс на ентусиазъм за участие на английски).”

15:03: Гергана Янкова-Димова с анализ и контекст на изборния ден за ИЕП: “Дебатът, който референдумът провокира, спомогна да бъдат изказани, проверени и отхвърляни много съмнения, които от години подриват легитимността на ЕС. Самото провеждане на доста емоционалния публичен дискурс даде възможност да се отприщят и маркират границите на фрустрацията на едно общество… нека не забравяме, че изборите по европейските въпроси всъщност са израз на публичното мнение по националните въпроси.”

14:52: В навечерието на референдума проучване показа, че британците все още не бяха добре запознати с основни факти. Например, те смятат, че средно 10.5 млн. граждани на ЕС живеят във Великобритания (истинската бройка е 3.5 млн., или 5% от населението); 23% смятат, че страната им плаща най-голямата вноска в бюджета на ЕС (Великобритания е на 4-то място); и като цяло смятат, че средно ЕС харчи 27% от бюджета си за административни разходи (истинската цифра е 6%).

14:36: Още едно изследване покзава преднина за Remain с 55% срещу 45% за Leave:

 

14:23: В “Туитър” поддръжниците на оставането във Великобритания са с ясна преднина, както показва този анализ на Тена Прелец от London School of Economics:

14:09: Времето във Великобритания също е силно разделено – слънце и (относително) високи температури в Северна Англия срещу проливни дъждове в Югоизточна Англия, където даже се налага преместването на някои секции. Не е ясно как лошото време в някои части ще се отрази на активността, като се смята, че по-високата активност означава подкрепа за оставане в ЕС, тъй като тези гласоподаватели са смятани за по-малко мотивирани да гласуват.

13:50: Преиздентът на Турция Ердоган също повдигна възможността за референдум в страната за продължаването на преговорите за присъединяване към ЕС. В последните дни на кампанията за британския референдум симпатизантите често споменаваха възможността за присъединява на Турция към ЕС като един от основните им аргументи за излизане от Съюза.

13:31: Още данни от изследването на Мария Спирова (виж 12:42) за основните притеснения на българите във Великобритания в случай на Брекзит. Икономическите притеснения домимнират, но не са единствените:

Мариа_2

13:15: Последното проучване на общественото мнение преди официалните резултати дава предимство на Remain с 52% пред Leave с 48% и оценява вероятността за оставане в ЕС на 74% (Ipsos Mori)

12:58: Новини от пазарите – британският паунд стигна най-високата си стойност от 6 месеца насам спрямо долара, отразявайки мнението на финансовите анаизатори, че референдумът ще остави Обединеното кралство в ЕС. В същото време, компанията за залагания Betfair оценява вероятността за оставане на 84%, около 6 пункта повече отколкото при началото на гласуването.

12:42: Според изследване на мнението на 197 българи, живеещи във Великобритания, проведено от Мария Спирова, над 90% предпочитат оставането на страната в ЕС. Половината от тях са предоставили и аргументи “за” и “против”, който можете да видите тук:
Мариа_1

12:13: Следващите ключови дати за ЕС са повторните избори в Испания в неделя (26- ти юни) и референдумът в Италия за конституционни промени в политическата система (през октомври). В Испания се очаква повторение на резултата от изборите миналата година, което би означавало отново продължителен и тежък период на преговори в контекста на фискален дефицит, който надхвърля допустимите рамки в ЕС и поставя Европейската комисия пред дилема как да реагира. В същото време, ако премиерът Ренци загуби референдума в Италия през есента това вероятно ще предизвика политическа криза и може да доведе евроскептичното “Движение пет звезди” на власт.

12:02: Резултатът от референдума вероятно ще стане ясен към 3:30 сутринта британско време (5:30 в България), тъй като няма да има официален екзит пол. Първите резултати се очакват към полунощ британско време, като между 1 и 2:30 сутринта се очакват и първите резултати от по-големи градове. Гласува се в 41 000 секции в 382 области.

11:53: Ранни #EUref прогнози: “Файненшъл таймс” и YouGov дават на Броставането в ЕС по 2 пукта преднина. Други две проучвания обаче предвиждат точно обратното, а повечето изследвания продължават да улавят между 9 и 11 % все още колебаещи се гласоподаватели.

Организацията Number Cruncher Politics, която миналата година успя да предвиди неподозираната и малко вероятна изборна победа на консерваторите, излезе с твърдението, че Броставането ще спечели със 74% от вота.

10:36: Избирателните секции из Великобритания са отворени от вече час. Рекорден брой хора имат право да гласуват – 46,499 537. Сред тях са голям брой граждани на държави от Commonwealth – Австралия, Ямайка и др.
По ирония на съдбата (и специфичното местно законодателство) сред нямащите право на глас останаха британските граждани, живеещи в страни от Европейскя съюз и европейските граждани, установили се в Обединеното кралство.
Британските медии предвиждат изключително висока активност, а кампанията StrongerIn (за оставане в ЕС) призовава за привържениците си да гласуват рано и организирано, за да избегнат натоварванията на секциите в по-късните часове.

5:04: Financial Times със седем графики, които илюстрират основните дебати около Брекзит – ефектът от членството в ЕС върху растежа на британската икономика, върху имиграцията към Острова, ръста на заплатите,  регулаторното бреме върху икономиката, външнотърговската политика и др.

22 юни:

23:32: Брекзит и България е и фокусът на темата на Капитал тази седмица: “Без Лондон и при ускоряване на интеграцията София може да се окаже “по подразбиране” сред групата страни извън ядрото на ЕС, предупреждава Ивайло Яйджиев, изследовател от Института за европейски политики […] “Това ще има и преки вътрешнополитически последствия. От една страна, България ще загуби важни стратегически ориентири и външния стимул за реформи. От друга страна, самият ЕС ще има по-малко интерес и възможности да действа като коректив на вътрешнополитически процеси

22:06: Крепостта “Англия” – EUInside.eu с анализ на настроенията сред българите в Обединеното кралство.

21:20: Проучване на общественото мнение във Великобритания – 45% са за напускане на ЕС, 44% за оставане, 9% – не са решили, 2% – без отговор. Резултатът остава “на кантар”.

21:10: Нашият сътрудник Мария Спирова пред телевизия BIT: “около 20% от британците приемат Брекзит като скачане в бездната и ще гласуват в подкрепа на статуквото, което е за оставане на кралството в ЕС.”

20:45: Бойко Боев (председател на Лондонската българска асоциация) пред БНР – “Ако гласоподавателите гласуват Великобритания да излезе от ЕС, не се знае какво ще стане. Аз съм британски гражданин и лично се вълнувам от това, че от мен зависи какво ще стане с Великобритания и ще гласувам тя да остане в ЕС. Референдумът е първата голяма възможност на българите да определят бъдещето на тази страна. “

20:10: Според анализ на Politico.eu “Брекзит” ще засегне най-сериозно икономиките на Ирландия, Гърция, Белгия и Испания. Политическият ефект ще е най-силен във Франция, Дания, Нидерландия, Италия, Австри и Финландия заради силните евроскептични партии и настроения в тези страни.

19:01: Дебатът за и против “Брекзит” се отразява и на българското обществено мнение – доверието към ЕС в България пада до 48%, а недоверието расте до 38%, при традиционни нива от 60% доверие и под 30% недоверие. Европейските институции обаче продължават да се ползват със значително повече доверие от местните политически институции.

18:12: Според журналиста Бен Джуда, референдумът е доминиран от лъжи, свързани с имиграцията (като например скорошно присъединяване на Турция към ЕС) и опасна реторика за “независимост” и “връщане на страната”. Това показва, че за много основната мотивация е спиране на етническите промени в страната, което обаче няма да стане дори и с Брекзит. С оглед на възможността Британия да стане “малък националистичен остров” ръководен от лъжите на Найджъл Фараж при излизане, Джуда ще гласува за оставане в ЕС.

17:13: Едно от най-големите разделения сред британците относно “Брекзит” е между млади и възрастни – 74% от британците на възраст между 18 и 24 г. биха гласували за оставане в ЕС, докато само 38% от тези над 65 години подкрепят тази позиция. Имайки предвид, че младите са групата с най-малка вероятност да гласуват, напълно е възможно по-голямата мобилизация на възрастните гласоподаватели да определи изборът в или извън ЕС, докато последиците от това решение биха били най-значими за най-младите.

14:08: Друг анализ по темата за Брекзит и България идва от Bleuprint. Според тях, “Brexit не вещае нищо добро за Европа и България […] Brexit означава разклащането на най-големия единен пазар в света и директното осакатяване на правата и свободите на милиони европейски и британски граждани. […] Brexit поставя под риск достиженията на европейския проект и може да постави началото на необратим процес на дезинтеграция в дългосрочен план.”

12:57: Според анализа на ИЕП, ефектите на евентуален “Брекзит” за България ще дойдат по два основни канала. От една страна, излизане на Великобритания ще има директни ефекти, сред които засилването на евроскептицизма в Европа, затрудняване на двустранните икономически отношения и значително ограничаване на свободата на движение и работа в бъдеще. От друга страна, “Брекзит” би се отразил дълбоко и на самия ЕС, създавайки условия за Европа на две скорости, променяйки баланса на силите в ключови области като икономика и външна политика и принуждавайки ЕС да се “рекалибрира” институционално – промени, които вещаят основно негативи за България.

12:52: Добре дошли в live-blog-а на ИЕП за референдума във Великобритания. Преди да започнем с отразяването на последните мнения във Великобритания, България и Европа, започваме с краткия доклад на ИЕП относно последиците за България от евентуален “Брекзит”.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *