“Изненадата” на Мей: Нови избори са добри новини за Брекзит

“Не отново…” е реакцията на повечето обикновени британци на решението на Мей да свика нови парламентарни избори на 8 юни. Централна тема в тях несъмнено ще е Брекзит, а обществото, както и самата тя отбеляза в своето обръщение, остава разделено. Още повече, тя категорично отхвърляше такава възможност до днес (оставяйки много коментатори доста объркани защо), което без съмнение ще бъде използвано от политическите й противници.

Решението на Мей отново демонстрира как вътрешната партийна логика движи британското правителство. Към момента Консервативната партия има преднина от около 20% пред лейбъристите (виж графиката). Под ръководството на Корбин, Лейбъристката партия се разкъсва от вътрешни конфликти, като в момента само 14% смятат, че Корбин би бил добър министър-председател. В допълнение, едва ли ще бъдат спечелени обратно някои от местата в Шотландия. Има известен риск от възход на Либерал демократите – особено в региони в югозападна Англия, които гласуваха за оставане в ЕС. В момента обаче те имат едва 9 депутата и едва ли ще бъдат екзистенциална заплаха за Мей. Не на последно място UKIP, които загубиха причината за своето съществуване с Брекзит, са също раздирани от дълбоки вътрешни проблеми.

Към чисто партийната логика трябва да добавим и фактора “Брекзит”. От изявлението на Мей е ясно, че публичните аргументи ще бъдат фокусирани върху необходимостта да се осигури “чист” мандат (в отговор на постоянните критики, че не е избрана за тези политики, които води). Тя ще се представи като лидера, който може да “достави” Брекзит, срещу опозицията на парламент и съд – една реторика, граничеща отново с популизма. С оглед липсата на особени проблеми в прокарването на Брекзит досега, на много е ясно, че това не са особено състоятелни аргументи. Същевременно, лейбъристите все още не са решили казусът “Брекзит” вътрешно след като около 70% от техните депутати идват от области, които гласуваха “за” Брекзит, но партията като цяло е по-скоро против. Показателно е и че в тяхната реакция днес думата “Брекзит” въобще не беше спомената. Фокусирайки се върху тази тема, Мей ще нанесе може би фатален удар на основната опозиционна партия.

Изборите ще имат последствия както вътрешно за Мей, така и външно за преговорите за излизане от ЕС. В момента Мей оперира с много малко мнозинство от 16 депутати в парламент от 650. С оглед реалната липса на опозиция, това не е проблем за прокарването на закони. Това обаче означава, че дясното про-Брекзит крило в партията й има голяма тежест, тъй като тя не може да си позволи да ги изгуби. Последно това се видя при представянето на новия бюджет, където отново поради тези причини финансовият министър Хамънд беше принуден да се откаже от една малка, но смислена част от данъчната си политика. Затова успех за Мей означава не толкова завръщането като министър-председател, колкото значително увеличаване на мнозинството – ако след 8 юни нейното мнозинство е под 100 депутата, или подобна значителна цифра, резултатът ще е разочароващ за нея.

Относно преговорите за Брекзит нови избори са по-скоро добра новина. Разбира се, те ще скъсят още повече и без това краткия период за преговори, но те така или иначе са в ‘застой’ поне до изборите в Германия през септември. В последните седмици политическата логика, но и осъзнаването на огромните административни и логистични предизикателства, доведе до постепенно смекчаване на позициите на Мей по теми като плащането на задълженията към ЕС, имиграцията и други. В допълнение, при избори през 2017 г., следващите избори ще са през 2022 г., т.е. поне 3 години след самия Брекзит. Това дава място за ‘преходна’ сделка за, да речем, 3 години, която да намали шока на излизането за Великобритания, след което Мей може да влезе в следващите избори “доставяйки” истинския Брекзит. Заедно с намалено влияние на депутатите-брекзитери (а защо не и смяна на министрите, подкрепящи Брекзит, след изборите) това отваря допълнително място за преговори.

Накратко, изборите може да са на пръв поглед изненадващи, но всъщност са изключително логични в рамките на календара за Брекзит. С несъществуваща опозиция в парламента, Мей има шанс да се справи с опозицията си вътре в собствената партия. В същото време, тези избори дават повече място за маневриране в преговорите за Брекзит. От Брюксел това изглежда като пореден случай, в който консерваторите “изнасят” своите вътрешнопартийни проблеми на национално и наднационално ниво и едва ли ще видим особена симпания към Мей, или промяна в позициите. Изненади винаги са възможни. Но към момента новите избори за по-скоро добра новина за Брекзит, а от там и за България с оглед живеещите около 70 000 българи във Великобритания, но и ролята ни като председател на Съвета на ЕС по време на най-‘напечените’ преговори през първата половина на 2018 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *