ИЕП за Брекзит и България

В деня, в който британския премиер Тереза Мей официално започва процедурата по излизането на Великобритания от ЕС, от ИЕП Ви представяме на едно място нашите изследвания по темата до момента.

Доклади на ИЕП за Брекзит

Двата доклада за Брекзит на ИЕП са посветени на българската европейска политика след Брекзит и последствията от Брекзит за България.

  • През октомври 2016 г. представихме доклада “След Брекзит: България в Европа на няколко скорости”, в който очертахме основните предизвикателства пред България в новия ЕС след Брекзит.
  • В навечерието на референдума във Великобритания през юни 2016 г. представихме и кратък анализ за “България и Брекзит: Последици и реакции”, който се фокусира конкретно върху последствията за страната от потенциално излизане на Великобритания от ЕС.

Брекзит в блога на ИЕП

Следихме и продължаваме да следим темата и в нашия блог. Темата присъстваше и още преди юни с анализи за ЕС през 2016 г. и сделката на Камерън, а в деня на референдума предложихме и live-blog по темата.

След Брекзит, проследихме очертанията на Брекзит на европейско и британско ниво. През октомври предложихме анализ на резултатите на срещата на върха в Братислава, а през януари коментирахме основната реч на Мей за Брекзит.

В същото време, поставяме и въпроса какво трябва да направи България, за да бъде подготвена за Брекзит:

Днес този подговителен период приключва и предизвикателствата се превръщат в реалност. От ИЕП ще продължим да следим темата и да представяме анализи за политиката на България в контекста на Брекзит и променящия се Европейски съюз както на нашия сайт, така и в българските и международни медии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *